Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2007

Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΡΕΧΕΙ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ

Αυτό που χαρακτηρίζει όλες τις τάσεις που βλέπουμε να διαμορφώνονται σήμερα στο ΠΑΣΟΚ είναι ότι δεν βρίσκονται σε καθόλου καλή επαφή με την ελληνική κοινωνία. Όσες καθηγητικές δάφνες και αν επικαλεστεί κάποιος από αυτούς, όσα ‘αριστερά’ παράσημα κι αν επιδείξει, το ένστικτο της αυτοσυντήρησης δεν λειτουργεί και όλοι ξέρουμε πότε συμβαίνει αυτό…

Οι εκλογές στην Ελλάδα κερδίζονται από δυναμικά στρώματα της κοινωνίας, συνήθως μικροαστικά, τα οποία ανεβαίνοντας, διεκδικούν μερίδιο της εξουσίας. Αυτό έγινε το 1981, οπότε οι σαφέστατα πολυαριθμότεροι μικροαστοί κέρδισαν και έφεραν μαζί τους στην εξουσία τα βασικά -τότε -χαρακτηριστικά τους, το 1996 όταν τα μεσαία στρώματα των πόλεων και ιδιαίτερα της Αθήνας διεκδίκησαν την αστική τους ολοκλήρωση που είχε καθυστερήσει υπερβολικά, το 2004 με τα νέα μικροαστικά στρώματα των μεγαλουπόλεων να κερδίζουν και πάλι φέρνοντας αντίστοιχα τη δική τους πολιτική ‘αισθητική’ στην εξουσία, όχι πολύ διαφορετική από την παλαιότερη (διορισμοί, διορισμοί, διορισμοί). Η νίκη της ΝΔ έχει λοιπόν ένα βαθύ κοινωνικό έρεισμα που μόλις τώρα, με τη νέα ‘σημιτική’ κυβέρνηση οδηγείται δειλά στην αστική του ολοκλήρωση. Όσοι ψάχνουν να βρουν αριστερή στροφή της ελληνικής κοινωνίας και άλλα τέτοια ευτράπελα έχουν πατήσει την μπανανόφλουδα της ανέξοδης ανάλυσης που οδηγεί με ακρίβεια στην απόλυτη παρακμή.

Τι βλέπουμε από την άλλη μεριά;

Ο ΒΒενιζέλος δυστυχώς δεν εκπροσωπεί παρά μόνο την φιλοδοξία του. Δεινός οπορτουνιστής και δολοπλόκος, βλέπει να χαρτιά του να καίγονται νωρίς (τράβηξε από 22 και του βγήκε 10άρι) και απ’ ότι είδα σήμερα, θα το παίξει διαπρύσιος κατήγορος της κυβέρνησης, γνήσιος δικηγοράκος κατώτερου δικαστηρίου που θέλει να κάνει εντύπωση στους πελάτες του. Όμως δεν έχει κανένα μέλλον. Όχι γιατί μιλάει πολύ, ούτε μόνο γιατί είναι αντιπαθής και πολιτικά ανήθικος (κάτι σαν τον Μητσοτάκη του ΠΑΣΟΚ), αλλά γιατί οι μοναδικές του αναφορές στην ελληνική κοινωνία είναι το μιντιοχαϊδεμένο μεν αλλά εξόχως ολιγάριθμο καθηγητικό κατεστημένο και οι φοβισμένοι δημόσιοι υπάλληλοι, φθίνουσα ομάδα επαγγελματικά και ηλικιακά του ελληνικού πληθυσμού. Οι άλλοι δύο της τρόϊκας του κομματικού πραξικοπήματος, ΑΛοβέρδος και ΓΦλωρίδης έφεραν στη συμμαχία ο πρώτος τον απαραίτητο αθηναϊκό κοσμοπολίτικο αέρα και ο δεύτερος τους άστεγους τεχνοκράτες της σημιτικής περιόδου που έκπληκτοι δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί δεν έχουν πια ζήτηση. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι όμως οι κάθε λογής αριστερογενείς που έδειξαν να βρίσκονται σε αβυσσαλέα απόσταση από την πραγματικότητα, ίσως γιατί χρόνια τώρα δεν περιφέρουν παρά μόνο την αναγνωρισιμότητά τους (μπορεί να είναι και καλοί στις παρέες). Σιγά-σιγά θα τους βλέπουμε από δω και μπρος να κάνουν μικρά-μικρά βηματάκια πίσω μπας και διασωθούν. Κάτι μου λέει ότι αυτοί θα είναι το πιο ενδιαφέρον θέαμα της επόμενης περιόδου, ας το απολαύσουμε!

Οι Βαρόνοι, οι επιλεγόμενοι και ουδέτεροι, παλιές καραβάνες, στάθηκαν ψύχραιμα στο πρώτο κύμα και τώρα διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την ενότητα, ενώ στα κρυφά ψάχνουν απεγνωσμένα για την τρίτη λύση, ελπίζοντας να την έχουν βρει μέχρι το Νοέμβριο.
Να ‘ναι η Άννα; Και το παράδειγμα της Σεγκολέν;
Να ‘ναι ο Θόδωρος; ……
Ο Κώστας των Αθηνών; Και το 20κάτι της Αθήνας;
Ο Μιχάλης; Ποιόν πείθει ο αδιάφορος λόγος του;
Κι ακόμα ψάχνουν… τίποτε ουσιαστικά δεν άλλαξε γι' αυτούς. Καλά δεν βλέπουν τον Λαλιώτη;

Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι το μοιραίο πρόσωπο του δράματος για το οποίο οι περισσότεροι αναρωτιούνται αν είναι μέρος του προβλήματος ή μέρος της λύσης του προβλήματος. Σίγουρα είναι υπεύθυνος για την αστοχία του στην επιλογή συνεργατών, για την πρόχειρη κι ανολοκλήρωτη εισαγωγή θεσμών όπως η διαβούλεση και η ο διάλογος, για την επαναλαμβανόμενη παραγωγή διαδικασιών, δομών και φορέων όπως συνέδρια, συνδιασκέψεις, νεολαία, κάθε μέρα πολίτης κλπ, όλα αδιάφορα και ασήμαντα πολιτικά που οδήγησαν το κόμμα και τους ανέμπνευστους συνεργάτες του σε μια άχρηστη πολυέξοδη εργασιοθεραπεία τα τελευταία τριάμισι χρόνια. Στην πολιτική τιμωρείται όποιος δεν παράγει γεγονότα (πολιτικά, πολιτιστικά, κοινωνικά ενίοτε και ερωτικά) και η ομάδα του δεν παρήγαγε ούτε ένα, τόσο δα.

Η κοινωνία τρέχει δίπλα μας και ο ΓΑΠ χρειάζεται να γίνει κάτι περισσότερο από καλός δρομέας για να τη φτάσει. Έγραψα και σε προηγούμενο post ότι οι εν δυνάμει υποστηρικτές του νομίζω ότι βρίσκονται εκτός Αθήνας. Η καλύτερη επιλογή του εδώ και καιρό είναι ο Ραγκούσης (προσθέτω τα ονόματα των Ρέππα, Μπεγλίτη που προηγούνται φυσικά). Στα μεσαία ανερχόμενα στρώματα των επαρχιακών πόλεων υπάρχει ένα μικρό αριθμητικά ποσοστό ανθρώπων με χαρακτηριστικά ιδιωτικής οικονομίας, επαφής με την τεχνολογία, ήπιου κοσμοπολιτισμού, αποκλεισμού από τα media και κυρίως μιας ρομαντικής ματιάς στη πολιτική. Εκεί βρίσκεται κατά τη γνώμη μου η κρίσιμη μαγιά του νέου ή έστω ριζικά αναμορφωμένου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Αντίθετα οι αστικοί πληθυσμοί της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης έχουν παραδοθεί αμαχητί στα media και στον αποτρόπαιο κυνισμό τους (ίσως και γιατί οι ίδιες οι πόλεις του εξελιχθήκαν άσχημα, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα) και προς το παρόν αισθάνονται καλύτερα με τις πελατειακές σχέσεις στην πολιτική. Για τα οικονομικά κατώτερα μικροαστικά στρώματα ανέφερα και παραπάνω ότι εκφράζονται προς το παρόν κυρίως από τη ΝΔ, καθώς και δευτερευόντως από το ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ.

Ο χειρότερος σύμβουλος στην πολιτική είναι να κάνουμε τις επιθυμίες μας πραγματικότητα και την πραγματικότητα απλοϊκή όπως είναι συνήθως οι επιθυμίες μας.

3 σχόλια:

Πέτρος ΚΟΥΠΕΓΚΟΣ είπε...

Νηφάλια, σοβαρή και κυρίως ενδιαφέρουσα ανάλυση.
Ας την χρησιμοποιήσουν κάποιοι σαν μια ΙΔΕΑ για να τρέξουν όσο χρειάζεται γρήγορα.

NdN είπε...

Πολυ ενδιαφέρουσα τοποθέτηση με την οποία συμφωνώ απολύτως. Το μόνο που θα ηθελα να προσθεσω ότι μία μεγάλη ομάδα εν δυνάμει υποστηρικτών του ΓΑΠ είμαστε και οι νέοι που ζούμε και εργαζόμαστε στο εξωτερικό. Κι αυτό οχι επειδή έχουμε μια πιο ρομαντική ματιά για την πολιτική, αλλά γιατί όταν ζεις και εργάζεσαι στο εξωτερικό βλέπεις τα ελαττώματα της χώρας σου πιο καθαρά. Ελαττώματα που έχει εντοπίσει και ο ΓΑΠ

Unknown είπε...

Στο εξαιρετικά ενδιαφέρων άρθρο σας, επιτρέψτε μου να προσθέσω δύο τρία σχόλια.
Δυστυχώς, κατά την άποψή μου, η ιδιοσυστασία της ελληνικής κοινωνίας δεν αντέχει στην ανάλυση με όρους της κλασσικής πολιτικής σκέψης. Η απουσία-από συστάσεως-ισχυρών και εμπεδωμένων θεσμών σε όλο το φάσμα της κρατικής λειτουργίας, παράγει μια πανίσχυρη πελατειακή σχέση μεταξύ πολιτών και εξουσίας, εντελώς ιδιόμορφη για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, εντός των οποίων διαμορφώθηκαν τα πολιτικά εργαλεία που-ομολογουμένως άριστα-χρησιμοποιήσατε στις διατυπώσεις σας. Οι πολίτες συσσωρεύονται γύρω από κέντρα-ή παράκεντρα- εξουσίας προκειμένου να επιλύσουν βασικά βιοποριστικά τους θέματα και εξ' αυτού ο κύκλος της πολιτικής τους ζωής είναι περίπου προκαθορισμένος: ξεκινούν ως ονειροπόλοι, ριζοσπάστες και επαναστάτες αν θέλετε-ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας- και εν τέλει καταλήγουν μέσω της συνδιαλλαγής, συμβιβασμένοι, απογοητευμένοι και εξαρτώμενοι, όχι βέβαια ενσυνείδητα πάντοτε. Τα στατιστικά στοιχεία είναι αμείλικτα: απλό παράδειγμα αλλά ενδεικτικό τα δύο εκατομμύρια αυθαίρετα (υπολογίστε την εκλογική δύναμη) που κανείς από την ελληνική κοινωνία δεν διανοείται να γκρεμίσει-ή να εξουσιοδοτήσει κάποιον γι' αυτό- γιατί όλοι είμαστε συνένοχοι, όπως δείχνουν οι αριθμοί. Ιδέες καλές υπάρχουν σε όλες τις πλευρές. Η υλοποίηση είναι το ζήτημα. Είναι σε θέση η κρατική μηχανή να εφαρμόσει-σε χρόνο μιας τετραετίας- τις ιδέες των νέων πολιτικών; Δυστυχώς όχι. Είμαστε αποφασισμένοι-ως κοινωνία- να μετακινηθούμε από αυτή τη θέση; Αμφίβολο. Απλά βαυκαλιζόμαστε με περίτεχνα ιδεολογικά σχήματα, ελκυστικά αλλά δυστυχώς ανεφάρμοστα στην περίφημη "ελληνική πραγματικότητα".