Κυριακή 29 Απριλίου 2007

Η ΞΕΧΑΣΜΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΠΛΑΚΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ

Η ιστορία του Μπλάκι συνέβη πριν από αρκετά χρόνια. Μιαν άλλη εποχή που προσπαθούσαν πάλι να «διορθώσουν» την «προβληματική» γειτονιά μας. Ο Μπλάκι ήταν ένας ψιλόλιγνος μαύρος αδέσποτος σκύλος που ζούσε στα Εξάρχεια μεταξύ πλατείας και λόφου του Στρέφη. Ήταν ήσυχος, μοναχικός και κάπως ακατάδεχτος. Πάντοτε περπατούσε γρήγορα προς κάποια κατεύθυνση, σίγουρος και αποφασιστικός και δεν του άρεσαν τα πολλά σαλιαρίσματα. Δεν τσακώνονταν με κανέναν, σκύλο ή άνθρωπο, δεν ενοχλούσε κανέναν και είχε πιάσει φιλίες με τα junkies που εκτιμούσαν ιδιαίτερα αυτή του τη διακριτικότητα. Σιγά-σιγά ο Μπλάκι έγινε πιο κοινωνικός, περνούσε κάθε μέρα και χαιρετούσε όλη τη γειτονιά, όταν μάλιστα του έβαψαν μωβ και μια τούφα από τα κατάμαυρα σγουρά του μαλλιά έγινε ο πιο περιζήτητος αρσενικός στις σκυλίτσες της περιοχής. Ο Μπλάκι κοιμόταν καμιά φορά στου Στρέφη με τα παιδιά που έβρισκαν καταφύγιο εκεί για να πάρουν τη δόση τους. Ένα πρωινό έκανε έφοδο η αστυνομία. Μάζεψαν μερικούς κακόμοιρους και τους έριξαν κάτω στο έδαφος φωνάζοντας απειλητικά και ρίχνοντας τις σχετικές ψιλές. Ο Μπλάκι σαν όλους τους έντιμους σκύλους θέλησε να υπερασπιστεί τους φίλους του κι άρχισε να γαυγίζει λίγο πιο πέρα. Δεν γαύγιζε συχνά, άρα ίσως να είχε πραγματικά φοβηθεί αυτή τη φορά. Και τότε ένας από τους «ατρόμητους» υπερασπιστές του νόμου και της τάξης που μόλις είχαν συλλάβει μια χούφτα ανήμπορους νεαρούς, έβγαλε το υπηρεσιακό του όπλο και πυροβόλησε τον άμοιρο τον Μπλάκι στο κεφάλι. Δεν έγινε και κανα σπουδαίο θέμα, αν και το ανέφερε η Ελευθεροτυπία το συμβάν (στη πολύ καλή στήλη για τα ζώα). Οι φίλοι του Μπλάκι τον έθαψαν εκεί κοντά, έγραψαν σε μια πέτρα το όνομά του που τώρα πια έχει σβηστεί.

Τα Εξάρχεια είναι μια όμορφη γειτονιά που δεν έχει καμία σχέση με την παραπληροφόρηση που τόσο έντεχνα προσφέρεται στα media. Είναι κατά τη γνώμη μου όπως θα έπρεπε να είναι όλες οι συνοικίες σε μια ανθρώπινη πόλη. Όλες οι χρήσεις ανακατεμένες, κατοικία, γραφεία, εμπόριο, αναψυχή, που λειτουργούν όλο το εικοσιτετράωρο, προσφέροντας ασφάλεια και ζεστασιά. Είναι μια γειτονιά με μικρή εγκληματικότητα, όπου οι κλοπές είναι ελάχιστες και το βράδυ μπορείς να περπατήσεις άφοβα. Δεν έχουμε μεγάλα πολυκαταστήματα, στα Εξάρχεια ευημερούν ακόμη τα μικρομάγαζα που σου προσφέρουν όλες τις υπηρεσίες που ευκολύνουν τη ζωή σου, επισκευές, επιδιορθώσεις, ψώνια αργά το βράδυ, λαϊκή αγορά, χασάπικα και μανάβικα, βιβλιοπωλεία, ψιλικατζίδικα, μικρά καφενεία για όλες τις ηλικίες, δώρα. Δεν έχουμε μεγάλα club, σκυλάδικα κι εστιατόρια, έχουμε μικρά μπαράκια και καφενεία για όλες τις φυλές, έχουμε μικρά εστιατόρια και μαγειρεία για όλα τα γούστα και όλες τις τσέπες. Αυτή η ποικιλία και η ισορροπία είναι που κάνει αυτή τη γειτονιά να είναι πιο ανεκτική στους κάθε λογής «παραστρατημένους» που κυνηγούν τη δική τους χίμαιρα.

Τώρα τελευταία, σαν τον Μπλάκι, τα Εξάρχεια δεν νοιώθουν πολύ καλά. Κάτι που άρχισαν να ξεφυτρώνουν παντού τα σικ μπαράκια τύπου Ψυρρή, απειλώντας να μετατρέψουν τα Εξάρχεια στη γνωστή εκμαυλισμένη τουριστική ατραξιόν, κάτι που προετοιμάζουν άλλη μια επιχείρηση «αρετή» για να σώσουν μια ανίκανη κυβέρνηση, αρχίζουν να με ζώνουν τα φίδια ότι σιγά-σιγά και με διάφορους τρόπους θα «καθαρίσουν» τη γειτονιά που ζω και αγαπώ. Τρέμω στην ιδέα ότι κάποιοι θα θέλουν να «καθαρίσουν» κι αυτούς τους τοίχους που διηγούνται τη ζωή μας γιατί κάνουν αντίπραξη στην τηλεοπτική εικόνα που θέλουν να μας σερβίρουν.



5 σχόλια:

deGreece είπε...

ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ
Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από αυτό το post κι έγινε μια νέα επίθεση στο Α.Τ. της Ν. Ιωνίας. Μόνο που αυτή η τελευταία είναι διαφορετική.
Δεν ξέρω αν παρατηρήσατε ότι στα Εξάρχεια δεν κάηκε το Α.Τ. Τα μολότοφ έπεσαν κυρίως στα αυτοκίνητα (άλλες φορές η προτίμηση είναι σε κάδους σκουπιδιών) που και ασφαλισμένα είναι και κάνουν μια πολύ καλή φωτιά με μπόλικο καπνό για τηλεοπτικά πλάνα. Δεν υπονοώ καμιά θεωρία συνωμοσίας, μακριά από μένα οι απλουστεύσεις, μόνο που διαπιστώνω ότι όλα γίνονται για τις κάμερες και για τη διασπορά της ανησυχίας.
Αν μέχρι τώρα ο πόλεμος μεταξύ αστυνομίας και αντιεξουσιαστών (με τη σκηνοθετική επιμέλεια Πολύδωρα) γίνονταν με συμβατικά όπλα, πέτρες, μολότοφ, δακρυγόνα και φωτοβολίδες, στη Ν. Ιωνία εμφανίστηκαν τα πυροβόλα. Κατά μια εκδοχή οι γνωστοί «κουκουλοφόροι» έγιναν πιο προκλητικοί, κατά κάποια άλλη νέοι παίκτες βρήκαν την κατάλληλη ευκαιρία να μπουν στο παιχνίδι.

giannaros_g είπε...

συμφωνώ με το post σου φίλε..όπως τα λες είναι τα Εξάρχεια..και αυτό που δεν ανέφερες είναι πως συν τοις άλλοις αναδύουν ένα διαχρονικό διανοουμενίστικο class που πολλοί "δήθεν" αδυνατούν να καταλάβουν..

europanos είπε...

Ετσι είναι όπως τα λες για τα Εξάρχεια, αυτή η τόσο αγαπημένη γειτονιά (και εμου). Δε νομίζω ότι κινδυνεύουμε να γίνουμε Ψυρρή όμως. Βέβαια το Φασόλι πολύ κοντά στο σπίτι μου το βράδυ μου τη δίνει με τα φαναράκια αναμμένα και τα δήθεν πιάτα! Αλλά είναι εξαίρεση το δήθεν στα Εξάρχεια που σε γενικές γραμμές διαθέτουν φοβερά μαγαζιά και εκπληκτικές νεανικές μούρες και ωραίες συζητήσεις στις καρέκλες, στους πεζόδρομους. Είναι τελικά μια σκέτη όαση στην Αθήνα!

Ανώνυμος είπε...

πάρα πολύ όμορφο και ωραίο το κείμενο σου,αντιπροσωπεύει ακριβώς την σημερινή εικόνα της ευρήτερης περιοχής των εξαρχίων.μπράβο!

Ανώνυμος είπε...

Dafni Laura
Geia sas paidia kai geia sou Panito Europanito mou!!!
Eimai Ispanida kai zousa 2 fores sta E3arxeia, mou legane na prose3w epeidh exei junkies kai anarxikous. Ti vlakies legane epeidh oi junkies to monadiko pragma pou kanane to 2000, ekptos apo na kanoune tis ananges tou, zitagane stous anthropous "ena katostariko" h "one hundred draxmas, please" otan tous elega oti den milaw Ellhnika. Kamia sxesh me tous junkies sthn Valencia!!!
Loipon, perasa fantastikes stigmes, gnorisa gitones kai idioxtites magaziwn, kaname parties kai douleva ki olas ekei. Viva E3arxeia kai viva h eleutheria!!!