Σάββατο 21 Απριλίου 2007

ΕΠΤΑΕΤΙΕΣ…

Σχεδόν όλα τα πολιτικά γεγονότα στην Ελλάδα μεταπολεμικά έχουν ένα περιοδικό κύκλο κατά τι μεγαλύτερο από επτά και κατά τι μικρότερο από οκτώ χρόνια. Προφανώς η περιοδικότητα αυτή οφείλεται στο μέτρο των δύο τετραετιών που κατ’ έθιμον κουτσορεύονται λιγάκι.
Απ’ την άλλη μεριά όμως φαίνεται ότι τα επτά χρόνια είναι κάτι ανάλογο των εννέα μηνών, είναι δηλαδή ο απαραίτητος χρόνος της ‘πολιτικής’ κύησης και ανάλογα με τους γονείς που συνευρέθηκαν θα γεννηθούν τέκνα άξια ή τέρατα.
Σχεδόν επταετία ήταν η πρώτη μετά τον εμφύλιο περίοδος (49-55), οι πληγές του εμφυλίου επουλώθηκαν προχείρως, οι νικητές κράτησαν όμηρους τους νικημένους αλλά έστω κι έτσι η Ελλάδα έπρεπε να εκβιομηχανιστεί.
Επταετία η πρώτη του Καραμανλή (55-63), βίαιη εκβιομηχάνηση περιφερειακού τύπου, αλλά κι οι αγρότες που έγιναν μικροαστοί διεκδίκησαν την εξουσία.
Επταετία η περίοδος ανένδοτου-Ε.Κ.-αποστασίας 61-67, η δεξιά δεν ήταν έτοιμη να παραδώσει την εξουσία (ούτε και οι ΗΠΑ) και κυοφορείται η χούντα των συνταγματαρχών.
Επταετία και η περίοδος της δικτατορίας, κι έτσι παφ, σαν οποιαδήποτε κυβέρνηση πέφτει στα μαλακά. Λίγοι, απελπιστικά λίγοι αντιστέκονται, οι περισσότεροι όμως πλουτίζουν και χτίζουν. Η περίοδος αυτή μας κληρονομεί τα παιδιά της που μας στοιχειώνουν μέχρι σήμερα: πολιτιστικό κιτς, παπαδίστικη αγυρτεία, εθνικοπόπ λαϊκισμός, αμάθεια, διαφθορά, κρατική ασυδοσία και πολιτικός πρωτογονισμός.
Επταετία και η δεύτερη του Καραμανλή (74-81),η Ελλάδα κουκουλώνει για άλλη μια φορά τα κακώς κείμενα και με ταχείς ως συνήθως διαδικασίες εντάσσεται στην Ευρώπη. Η χώρα μοιάζει με τη Λεωφόρο Συγγρού τη νύχτα πριν έρθουν οι επίσημοι καλεσμένοι για την υπογραφή της ένταξης όπου στρατιές ρομ φύτευαν μανιωδώς δεντράκια που μαράθηκαν φυσικά σε μια βδομάδα.
Επταετία και κάτι η πρώτη του Α. Παπανδρέου (81-89), χρωστούμενη από το 61. Οι μικροαστοί ανεβαίνουν το τελευταίο σκαλί στη μεσαία αστική τάξη αφήνοντας οριστικά πίσω τους εργασίες που μόνο ξένοι θα μπορούν πια να κάνουν.
Η τεράστια πολιτική δύναμη του Παπανδρέου και η αλαζονεία του συνασπίζουν τους αντιπάλους του και αυτοί με τη σειρά τους οδηγούν τη χώρα σε μια νέα περίοδο αστάθειας (89-96), τη χώρα κυβερνούν διαδοχικά: ένας αλλοπρόσαλλος συνασπισμός, ένας αντιπαθής πρωθυπουργός και η κυρία Λιάνη. Μέσα στον πανικό γεννιέται ο νέος ισχυρός πόλος εξουσίας, η ιδιωτική τηλεόραση που από τότε ανεβάζει συνεχώς το ποσοστό επιρροής της.
Σαν φυσική συνέπεια οι Έλληνες αποζητούν ένα στοιχειώδες νοικοκύρεμα. Για λίγο πιστέψαμε ότι πιάσαμε τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, νοιώσαμε κοσμοπολίτες κι εμείς, είπαμε ότι αφήσαμε πίσω μας την ελληνική κακομοιριά και άλλες τέτοιες αισιόδοξες βλακείες. Λέει ο Σημίτης (96-2004) ότι πέρασε τα οκτώ χρόνια, αλλά ουσιαστικά στα επτά τον είχαν ήδη ξεγράψει. Η αμέλειά του για τον πολιτισμό και την παιδεία (βενιζελοαρσενικοκαναλικής έμπνευσης) άφησε χώρο στο νέο σταρ-αρχιεπίσκοπο και σε μια αμήχανη δεξιά που κατέλαβε την εξουσία σαν ώριμο φρούτο, χωρίς να κάνει καν τον κόπο να κουνήσει το χέρι της (και το μυαλό της).
Και έτσι κάπως ερχόμαστε στο σήμερα, στη μέση της ‘εποχής των επιγόνων’ με την αναπόφευκτη μειωμένη πολιτική δύναμη. Εποχή αστάθειας με πολλά κέντρα εξουσίας και επιστροφή στο γνώριμο χαβαλέ του αυτάρεσκου απομονωτισμού με ολίγο κοσμοπολίτικο μυκονο-εκαλικό νεοπλουτισμό.
Εκείνο που βλέπω να κυοφορείται στην εποχή μας είναι η αυτόνομη ακροδεξιά λεπενικού τύπου. Η συμμαχία των πατριδοκάπηλων της Θεσσαλονίκης, των σταρ-ιερωμένων, των τηλεοπτικών αστέρων, των ανεγκέφαλων εθνικιστών ποδοσφαιρικού τύπου, των οικονομικά και κυρίως των πολιτιστικά απομονωμένων και των υπολειμμάτων του βασιλοχουντισμού νοιώθουν τη δύναμή τους να αυξάνει. Διεκδικούν με αξιώσεις εκλογικά ποσοστά γύρω στο 5% και αν ενωθούν μπορούν να φτάσουν ακόμη ψηλότερα (μέχρι το 10 ή 12). Ο Καραμανλής Β’ δεν φαίνεται ικανός να συγκράτησει αυτό το τμήμα που παραδοσιακά αφομοιώνονταν από τη λαϊκή δεξιά, άλλωστε και η νομή της εξουσίας δεν βοηθά σε αυτή την κατεύθυνση. Τα υπόλοιπα κόμματα παρακολουθούν από απόσταση την αυτονόμηση του χώρου της ακροδεξιάς και μάλιστα ένα κομμάτι της αριστεράς, το περισσότερο παραδοσιακό μοιάζει να στέκεται ‘ανεκτικά’ απέναντί του (και να στεγάζει στελέχη του) επιλέγοντας να χτυπά κυρίως την κεντροαριστερά.
Σε λίγα χρόνια θα ξέρουμε…

4 σχόλια:

e-politis είπε...

πολυ σωστη η αναλυση για τις επταετιες και οκταετιες ομως δε συμφωνω με το τελος. θεωρω οτι ειναι υπερβολη να δινουμε μεγαλυτερη σημασια σε αυτες τις ακροδεξιες αποψεις που απλα εκμεταλλευονται τα ΜΜΕ, ωστε να λεμε οτι κυοφορουν καποια σημαντικη αλλαγη για την επομενη οκταειτια.

deGreece είπε...

Η δύναμη της ακροδεξιάς στην Ελλάδα είναι αυτή που είναι εδώ και μερικά χρόνια. Δεν είναι μεγάλη αλλά όχι και αμελητέα, επηρεάζει μάλιστα με τα κατά καιρούς ηλίθια ιδεολογήματά της μεγάλες ομάδες του πληθυσμού ανεξάρτητα από το κόμμα που ψηφίζουν. Αναρωτιέμαι απλώς αν θα αυτονομηθεί πολιτικά, όπως συνέβη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και έπαιξε (παίζει) ρυθμιστικό ρόλο στο σχηματισμό κυβέρνησης.

e-politis είπε...

μετα απο μερικους μηνες κοινης πορειας στην ελληνικη μπλογκοσφαιρα και εκτιμωντας ιδιαιτερως τις αποψεις σας, θα ηθελα να σας ενημερωσω για την κινηση υποστηριξης απο Ελληνες bloggers της Σεγκολεν Ρουαγιαλ ενοψει του δευτερου γυρου των γαλλικων εκλογων.
επισκεφτειτε το http://voteasegolen.blogspot.com, διαβαστε το κειμενο μας και αν συμφωνείτε στηριξτε το εγχειρημα μας.

ευχαριστω
και συγγνωμη που προχωρησα σε ένα σχολιο διαφορετικο με το θεμα του post.

Panos S. είπε...

@degreece
Πραγματικά από τα καλύτερα posts με πολιτική ανάλυση που έχω διαβάσει τελευταία! Μπράβο σου!

Στέκομαι στο τελευταίο:
Υπαινίσεσαι ότι το ΚΚΕ φλερτάρει εδώ και καιρό με την ακροδεξιά (πως αλλιώς να εξηγηθεί η κομματική γραμμή σε Κανέλλη;)

Συμφωνώ με αυτό και χαίρομαι που συμβαίνει γιατί στη Γαλλία και αλλού η χωρίς μάσκα ακροδεξιά λεηλάτησε την κομμουνιστική αριστερά. Το ΚΚΕ είναι το πλέον συντηρητικό κόμμα στη χώρα (λέμε ΟΧΙ σε όλα ακόμα και σε αυτά που όταν στο παρελθόν ήρθαν είχαμε λυσσαλέα αντισταθεί) αλλά ευτυχώς όσο εμμένει στην ηττημένη ιδεολογία του και στην αντιδημοκρατική λειτουργία του θυμίζει σκυλί που δε δαγκώνει. Οπότε καλό είναι να εγκολπώνει την ακροδεξιά!

Και ΝΑΙ ο Καρατζαφέρης και τα ηλίθια ροτζβάιλέρ του θα μπουν στη Βουλή και εκεί θα γελάσει ο κάθε πικραμένος. Κάποιοι θα φοβηθούν, κάποιοι θα γελάσουν, πολλοί αγανακτισμένοι και αποκλεισμένοι θα τους ψηφίσουν...

Σε ενδεχομένως ύστερη χρονική στιγμή η δεξιά θα αντιληφθεί ότι έχει πλέον την ιδεολογική ηγεμονία και οι Έλληνες είναι περισσότερο συντηρητικοί και χριστιανοπατριώτες από όσο θέλουν να παραδεχτούν και έτσι θα μπορέσει να ανακόψει την ακροδεξιά προέλαση... υιοθετώντας τις ιδέες της! Ό,τι ακριβώς δηλ. κάνει και ο Σαρκοζύ τόσο ξεδιάντροπα, τόσο καθαρά, τόσο γοητευτικά!